Szaktanácsadás akadálymentes honlap készítéséhez

Nem az akadálymentes verzió a megoldás

Akadálymentes verziót ábrázoló logók gyűjteménye áthúzva egy nagy kereszttel

Sokan ha meghallják azt a szót, hogy akadálymentes weboldal, akkor egy 3 pöttyből álló sárga fekete ikonra, és egy fekete háttéren nagy sárga betűkkel megjelenő weboldalra gondolnak, ami akkor jelenik meg, ha rákattintanak erre az akadálymentes vagy vakbarát verzió nevű ikonra. Vagyis az él a fejekben, hogy van a honlap, és annak külön van egy akadálymentes verziója.

Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ha körülnézünk a Magyarországi weboldalakon (főleg az állami és önkormányzati szervezetek honlapjain), akkor bizony sokszor ebbe az „akadálymentesítési megoldásba” botlunk bele. Nem tudom, hogy mikor és hogyan sikerült ennek a rossz megoldásnak ilyen mély gyökeret vernie a megrendelők és a fejlesztők fejében, de itt lenne az ideje, hogy elfelejtsék.

Mi a gond az akadálymentes verzióval?

A legfontosabb probléma maga a verziózás. Több ok miatt is.

Minek nevezzelek?

Egyrészt látni egy nagy kavarodást az egyes verziók elnevezésében. Az akadálymentes verziót általában akadálymentes, vakbarát, vagy látássérült verziónak, illetve változatnak hívják. De ami engem különösen zavar, hogy a nem akadálymentes verziót normál verzió névvel illetik. Az benne a normál, hogy nem akadálymentes? Vagy ha provokatív akarok lenni, akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy ami akadálymentes, az abnormál verzió?

Szerintem az a normál honlap, amiből csak egy verzió van, és az eleve akadálymentes.

Milyen barát legyen az oldal?

Ha már az elnevezéseknél tartunk, a vakbarát verzió elnevezés használata is jól tükrözi a webes akadálymentességről alkotott torz képet.

Ahogy az épített környezetben akadálymentesség alatt általában csak a mozgássérülteknek készült rámpát értik, úgy az internet világában sokan azt hiszik, hogy csak a látássérültek miatt kell az akadálymentesség. Természetesen mindkét megközelítés hibás, hiszen az akadálymentesség nagyon sok különböző csoportot érint. Ha ezt elfogadjuk, akkor a vakbarát verzió mellett például miért nem csinálunk minden honlaphoz külön mozgássérült-barát verziót, hallássérült-barát verziót, idősbarát verziót és további barát verziókat? Látható, hogy ez a megoldás értelmetlen és felesleges.

Újra ugyanoda lyukadunk ki. Vagyis egy verziója legyen a honlapnak, ami lehetőség szerint minden felhasználót egyformán és akadálymentesen kiszolgál.

Amikor a vakbarát verzió nem vakbarát

Egyébként ha a vakbarát verzió elnevezés alatt a fekete háttéren nagy sárga betűkkel megjelenő verziót értjük, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy ennyi erővel rózsaszín háttéren apró zöld betűkkel is készülhetne ez a verzió. A vakok számára ugyanis az oldal külső megjelenése tökéletesen lényegtelen. Nem ettől, hanem az oldal megfelelő kódolásától lesz egy weboldal a vak felhasználók számára könnyen hozzáférhető. Sajnos nagyon sok olyan oldalt vizsgáltam már, ahol a vakbarát verzió sem volt akadálymentes a vakok számára.

Akiknek az ilyen típusú kontrasztos megjelenés és a nagy méretű betűk fontosak, azok a gyengénlátó vagy az idős korú felhasználók. Ebből a szempontból a nagy kontrasztú verzió találóbb elnevezés lehet. Megjegyzem viszont azt is, hogy a megfelelő kontraszt és a betűméret egyedi, személyre szabható beállításának lehetősége szépen beépíthető az alap honlapba. Ehhez megint nem kell feltétlenül külön verziót készíteni.

Amikor az akadálymentes verzió megtalálása nem akadálymentes

Paradox helyzetet szül az is, amikor az akadálymentes verzióra mutató link vagy ikon rosszul van elhelyezve a nem akadálymentes oldalon. Vagyis ahhoz, hogy az akadálymentes verziót valaki használni tudja, előbb át kell vergődnie valahogy egy akadályokkal teli oldalon. A helyzetet csak az enyhítheti, ha az akadálymentes verzióra mutató link az oldal tetején, illetve az oldal kódjának elején található.

Honlap akadálymentességi vizsgálataim során találkoztam már olyan weboldallal, ahol az akadálymentes verzióra mutató ikon az oldal középtáján volt elhelyezve, ráadásul nem akadálymentes megoldással.

Rossz társadalmi üzenet

Azt is szokták mondani az érintett felhasználók, hogy a „normál” és az akadálymentes verzió elkülönítése tovább növeli bennük a társadalmi szegregáció érzetét. Ez kicsit olyan, mintha egy épületnél külön épületszárny lenne az ép és a fogyatékos emberek számára.

Sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy az akadálymentes verzióra kevesebb figyelmet fordítanak a honlap szerkesztői. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a nem akadálymentes verzióhoz képest az akadálymentes verzió elavult híreket, információkat tartalmaz. Ebből a tapasztalatból kiindulva az érintett felhasználók inkább a normál verziót próbálják használni, még akkor is, ha az nehézkesebb.

Milyen esetekben érdemes mégis külön verziót biztosítani?

A WCAG akadálymentesítési szabványnak megfelelően az alternatív verzió használatát hangsúlyozottan csak legvégső megoldásként ajánlom. Ennek oka, hogy ritkán, de előfordulhatnak olyan technikai, jogi és egyéb esetek, amikor az eredeti weboldal hozzáférhetősége csak ily módon biztosítható.

Fontos, hogy alternatív verziónak csak azt tekinthetjük, ami

  • valóban akadálymentes, azaz megfelel a WCAG szabvány valamelyik szintjének,
  • tartalmában ugyanolyan naprakész, mint a nem akadálymentes verzió tartalma,
  • akadálymentes módon elérhető a nem akadálymentes verzióból.

Jellemző eset lehet az alternatív verzió használatára, amikor a felhasználó számára a honlap szövegének megértése jelenti a legfőbb akadályt. Például a megértési nehézségekkel élő emberek esetén az úgynevezett könnyen érthető nyelvezet jelent megoldást, amit az idegen nyelvű verziókhoz hasonlóan külön verzióban érdemes megvalósítani.

Egyébként az én felfogásomban amikor egy magyar nyelvű honlapból angol, német vagy egyéb nyelvű alternatív verziót készítünk, akkor tulajdonképpen a magyar nyelvet nem értők számára akadálymentesítjük az oldalt. Természetesen ez önmagában még nem tekinthető klasszikus akadálymentesítésnek, de jól példázza azt, hogy a weben akadályok nem csak a fogyatékos személyek számára léteznek.