Szaktanácsadás akadálymentes honlap készítéséhez

Magamról

Szántai Károly vagyok.

Informatikus mérnökként weboldalak akadálymentességével foglalkozom közel 20 éve. Honlap tulajdonosoknak és fejlesztőknek segítek abban, hogy weboldalaik akadálymentesek legyenek.

A legmagasabb nemzetközi szintű web akadálymentességi szakértői tanúsításokkal rendelkezem, melyek között van olyan, amelyet Magyarországon én szereztem meg elsőként:

Referenciáim között az üzleti és a közszféra legnagyobb szereplői is megtalálhatók.

Független és elismert szakértőként megvizsgálom, hogy egy adott weboldal akadálymentes-e, azaz a rajta található adatok és szolgáltatások mindenki számára egyformán hozzáférhetőek-e. Megmondom, hogy hol vannak rajta a hibák, és ajánlásokat adok azok kijavításához.

Fejlesztés alatt álló weboldalaknál az egyetemes és befogadó tervezés eszméjéből kiinduló tervezési és kivitelezési tanácsokat adok, hogy a készülő honlap alapjaitól kezdve akadálymentes legyen.

Évek óta rendszeresen tartok tréningeket a webes akadálymentesítésről informatikai szakembereknek és döntéshozóknak. Egyike vagyok azon néhány tanúsított esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktatónak, aki a témát Magyarországon hivatalosan is oktathatja.

Szaktudásomat a fogyatékos személyek különböző szervezetei is elismerik. Többek között

Társszerzője vagyok a Segédlet a közszolgáltatásokhoz és egyéb szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtéséhez című kiadványnak, amiben az akadálymentes weboldalak kialakításával kapcsolatos fejezetet írtam.

Tagja vagyok az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Accessibility Professionals).

Rajta vagyok Budapest Főváros Kormányhivatalának közhiteles szakértői névjegyzékén, mint az infokommunikációs akadálymentesítés és az informatikai akadálymentesítés szakértője.

Gyakran kapok előadói felkéréseket szakmai konferenciákra, rendezvényekre, ahol a web akadálymentesség különböző aspektusaira hívom fel a résztvevők figyelmét.

Én szervezem a Budapest Accessibility Meetup szakmai találkozóit.

Referenciáim

Az alábbi cégeknek, szervezeteknek és intézményeknek különböző szintű web akadálymentességi tanácsadást, tréninget, továbbképzést, fejlesztést vagy auditot végeztem. Büszkeséggel tölt el, hogy megtiszteltek bizalmukkal, és elégedettek voltak a munkámmal.

Megjegyzés: Partnereim weboldalainak aktuális akadálymentességi állapotára nincs befolyásom, így – a tevékenységemtől függetlenül – azok nem feltétlenül akadálymentesek.

Kiemelt referenciáim

További referenciáim

Az Akadálymentes web honlapról

Ezt a honlapot elsősorban azért hoztam létre, hogy a webes akadálymentesítésről megszerzett tapasztalataimat megoszthassam a téma iránt érdeklődő szakemberekkel, döntéshozókkal.

A honlap logóját, webdizájnját én készítettem, és a kódját is én fejlesztettem. Természetesen a Befogadó Tervezés elvei alapján.

Ez a honlap kiváló lehetőséget biztosít számomra ahhoz is, hogy viszonylag szabadon kísérletezzek az új webes technológiák, például a HTML5 és a CSS3 akadálymentességi kérdéseivel. Ezért előfordulhat, hogy minden igyekezetem ellenére Ön valamilyen akadályba ütközik a honlap használata során. Amennyiben ez megtörténne, akkor megköszönöm, ha értesít a problémáról, hogy azt mihamarabb javítani tudjam.