Szaktanácsadás akadálymentes honlap készítéséhez

Akadálymentes PDF és Office dokumentumfájlok készítése tréning

Napjainkban egyre fontosabb, hogy a honlapokról vagy az egyéb online csatornákról letölthető dokumentumfájlok (pl. Word, Excel vagy PDF fájlok) a fogyatékos emberek számára is akadálymentesen hozzáférhetők legyenek.

Azon túl, hogy ez jellemzően erkölcsi kérdés, vagy bizonyos esetekben jól felfogott üzleti érdek, sokszor törvényi kötelezettség is. Például a 2018. évi LXXXV. törvény alapján a közszférabeli szervezetek honlapjain közzétett dokumentumfájloknak kötelezően akadálymentesnek kell lenniük.

Az akadálymentes dokumentumfájlok „fogyasztói” nem csak a fogyatékos ügyfelek, diákok vagy vásárlók lehetnek, de egy adott cégnél, illetve szervezetnél dolgozó megváltozott munkaképességű kollégák is.

A tréning célja

A tréning célja, hogy a résztvevők megismerjék és megtapasztalják az informatikai akadálymentességben érintett emberek speciális igényeit, problémáit, és képessé váljanak olyan dokumentumfájlok előállítására, szerkesztésére, amelyek az érintettek számára akadálymentesen hozzáférhetők. Megnézzük, hogy a „hétköznapi” szöveg- és táblázatszerkesztés közben milyen akadálymentességi szempontokra kell odafigyelni.

Kiknek ajánlom?

Ezt a tréninget elsősorban azoknak a közszférában és/vagy ügyfélkapcsolati helyeken dolgozó adminisztrátori munkatársaknak ajánlom, akik a mindennapi munkájuk során a legelterjedtebb Office (Microsoft Office, OpenOffice, LibreOffice) szoftverekkel, online csatornákon (pl. weben vagy e-mail útján) továbbított dokumentumokat szerkesztenek.

A résztvevőknek alapfokú számítógépkezelői, szövegszerkesztési és táblázatkezelési ismeretekkel kell rendelkezniük.

Nem feltétel, hogy a résztvevők informatikai képesítéssel rendelkezzenek, vagy közvetlenül informatikai területen dolgozzanak.

A tréning tematikája

A tréning tematikáját minden alkalommal a résztvevők előzetes igényeihez igazítom. Az alábbi tematika egy általam javasolt váz, ami rugalmasan alakítható.

Bevezetés a dokumentumok akadálymentességébe

Akadálymentes Word dokumentumok szerkesztése

Akadálymentes PDF előállítása Word dokumentumból

Akadálymentes Excel dokumentumok szerkesztése

A tréning hossza

A tréning hosszát szintén a résztvevők igényeihez igazítom.

Az általam javasolt minimális hossz 6 óra, ami egy teljes napot vagy kétszer fél napot jelent.

A tréning helyszíne és időpontja

Én nem szervezek ilyen képzést, tehát közvetlenül nem is lehet rá jelentkezni. Csak cégek, illetve szervezetek által szervezett belső képzésen tudom ezt a tréninget megtartani, mint külsős óraadó szakoktató. A házon belüli tréning kiváló alkalom arra, hogy a képzés az általános tematika mellett a csapat egyedi igényeire fókuszáljon.

További kérdése van?

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, hogy mindenfajta megrendelési kötelezettség nélkül áttekinthessem Önnel a tréninggel kapcsolatos igényeit.